Veneuze trombo-embolie

Wat is veneuze trombo-embolie?

Als bloedcellen zich ophopen en aan elkaar plakken, kunnen er bloedstolsels ontstaan. Het lichaam vormt normaal gesproken bloedstolsels om het bloeden op plaatsen van letsel te stoppen. Soms kunnen er echter bloedstolsels in aderen ontstaan.

Veneuze trombo-embolie (afgekort VTE) is een term voor twee verwante aandoeningen: diep veneuze trombose (afgekort DVT) en longembolie (pulmonale embolie of afgekort PE). Als een bloedstolsel een bloedvat afsluit, meestal in de diepe aderen van de benen, wordt dat diep veneuze trombose genoemd. Er kan ook een gedeelte van het bloedstolsel van een diep veneuze trombose afbreken en naar de longen meegevoerd worden, met een longembolie als gevolg.

Waar komt diep veneuze trombose voor?

Bij diep veneuze trombose is een ader van bijvoorbeeld een been of een arm gedeeltelijk verstopt door een bloedstolsel. Het bloed kan daardoor minder goed terugstromen naar het hart. Diep veneuze trombose ontstaat meestal in een been, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals in een arm.

Klachten diep veneuze trombose

Een been of arm kan gezwollen zijn, warm aanvoelen en roodpaars van kleur zijn. Ook kan de huid strak aanvoelen. Diep veneuze trombose kan ook ontstaan zonder dat er klachten optreden.