Na een knie- en heupoperatie

Oorzaken diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose ontstaat vaak door meerdere factoren tegelijk. Bijvoorbeeld wanneer de bloedstroom vertraagd is door een ernstige ziekte, bij langdurige bedrust, na een operatie, met een arm of been in het gips, of lang stilzitten tijdens een vlieg- of busreis. Ook een verhoogde hoeveelheid vrouwelijke geslachtshormonen kan bijdragen aan het ontstaan van diep veneuze trombose, zoals tijdens zwangerschap of het gebruik van de anticonceptiepil.

Daarnaast zijn er veel andere mogelijke oorzaken, zoals het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, een ziekte, een hogere leeftijd of een eerder doorgemaakte diepe veneuze trombose. Vaak wordt er echter helemaal geen oorzaak gevonden. Als diepe veneuze trombose vaker in de familie voorkomt, zou de oorzaak erfelijk kunnen zijn.

Gevolgen diep veneuze trombose: post-trombotisch syndroom

Het is belangrijk dat diep veneuze trombose goed behandeld wordt. Als de aderen het bloed niet goed kunnen afvoeren naar het hart, kunnen complicaties ontstaan zoals het zogenaamde post-trombotisch syndroom (PTS). Een post-trombotisch syndroom kan spataderen, zwellingen, verkleuringen en moeilijk genezende wonden aan de benen veroorzaken.

Gevolgen diep veneuze trombose: longembolie

Een belangrijk risico bij diep veneuze trombose is een longembolie. Het bloedstolsel kan losraken en een slagader in de longen verstoppen, waardoor de bloedtoevoer naar de longen wordt verminderd.

Klachten longembolie

Hierbij kunnen ademhalingsproblemen optreden. Andere mogelijke klachten zijn hoesten, snelle hartslag, koorts (of verhoging) en shockverschijnselen. Veel mensen met een longembolie hebben deze klachten echter niet. Een longembolie kan gevaarlijk zijn wanneer het niet direct wordt behandeld. De ernst van de longembolie hangt af van de grootte van het bloedstolsel en de plek in de longen waar het optreedt. Een longembolie is dus het gevolg van diep veneuze trombose en beiden kunnen gelijktijdig voorkomen.