Boezemfibrilleren

Wat is boezemfibrilleren?

Bij boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren of AF genoemd) is het hartritme verstoord. Het hart klopt onregelmatig en sneller dan normaal. Boezemfibrilleren kan af en toe optreden, maar het kan ook langer duren, of continu aanwezig zijn.

Het hart bestaat uit vier holtes: de linker- en de rechterboezem (dat zijn de bovenste twee holtes) en de linker- en rechterkamer (dat zijn de onderste twee holtes). Boezemfibrilleren treedt op als gevolg van een ontregelde elektrische activiteit in de boezems, die het natuurlijke ritme van uw hart verstoort. Daardoor trekken de boezems niet goed samen en kan het hart het bloed niet zo efficiënt rondpompen als normaal.

Risico op boezemfibrilleren

Het risico op boezemfibrilleren neemt aanzienlijk toe met de leeftijd. Ruim de helft van de patiënten met boezemfibrilleren is ouder dan 75 jaar. Van de mensen ouder dan 75 jaar heeft 1 op de 20 mensen last van boezemfibrilleren.

Klachten boezemfibrilleren

Een aantal mensen met boezemfibrilleren merkt hier niets van, maar sommigen voelen een snelle hartslag, een bonzende hartslag of een onregelmatige hartslag. In de volksmond wordt dit ook wel beschreven als hartkloppingen. Boezemfibrilleren kan af en toe optreden, maar het kan ook langer duren, of continu aanwezig zijn. Andere klachten van boezemfibrilleren kunnen zijn:

  • Pijn op de borst (ook wel angina pectoris genoemd)
  • Duizeligheid
  • Kortademigheid
  • Dikke enkels